Dr. Udvardy György püspök

Dr. Udvardy György püspök
Pécsi Egyházmegye

2016. augusztus 22., hétfő

Az Irgalmasság Szent Éve 264.



Kettéhasadt világ – kettéhasadt tudat. Talán így jellemezhetnénk világunkat, és erről szálnak a mai Igék is.
A tesszaloniki levél azt mondja, hogy annak az egyháznak, vagyis közösségnek, mely „Istenben, a mi Atyánkban és az Úr Jézus Krisztusban él”, legyen, pontosabban megadatik a „Kegyelem és békesség Istentől, a mi Atyánktól, és az Úr Jézus Krisztustól!” Amiért lehet hálát adni és méltán, mert hiszen tetten érhető, szemmel látható, tapasztalható, hogy a közösség hite komolyan erősödik és az egymás iránti szeretet mindnyájukban gyarapszik, annyira, hogy dicsekedni lehet azzal! Mindez, annak ellenére így van, illetve, talán, azért is felismerhető, amiért hitükért el kell szenvedniük az üldöztetést, a meghurcoltatást, a szenvedést! Pál megerősíti a közösség elszántságát azzal, hogy nevesíti, mire való a hitük: hogy beteljesüljön a jóra irányuló készség: „hogy Urunk, Jézus Krisztus neve megdicsőüljön bennetek, és ti is őbenne, Istenünk és az Úr Jézus Krisztus kegyelméből”!
De, úgy látom, hogy minden közösségben vannak bölcsek, írástudók, farizeusok, az igazság szószólói, akik a törvényt, és a hatalmat képviselők, a gőgösek, akik bőszen vallják és védelmezik a vallási igazságokat, de a szeretet irgalmasságáról megfeledkeznek. Mert számukra a ragaszkodás, a világba megcsontosodott, rögzített szavak hatalma többet jelent, mint a szív gazdagsága, mely szabadságra teremtette a szeretet törvényét, megengedővé téve a megbocsátás, az irgalom, a kegyelem és a kiengesztelődés bársonyos melegségét, minden ember számára, aki keresi Isten Igazságát.
Erre a kettéhasadt tudatra mondom én azt, hogy a vallás odáig kell a világnak, míg a személyt el nem juttatja Istennel a személyes kapcsolatára, hogy Rá találva, ahhoz ragaszkodjon, megértve a tanítást: „az ember nem a törvény cselekedeteiből igazul meg, hanem a Jézus Krisztusba vetett hit által, mi is Krisztus Jézusban hittünk, hogy megigazuljunk Krisztus hite, és nem a törvény cselekedetei által, mert a törvény cselekedeteiből egy ember sem igazul meg.” [Gal 2,16]
Mennyire igazat kell adnom Simone Weilnek, ennek a zsidó embernek, aki soha nem lépett be az Egyházba, de Krisztus nagy kedvelője volt. Azt írja: „Ha választanom kellene Krisztus szeretete és az igazság szeretete között, az igazság szeretetét választanám, mivel meg vagyok győződve róla, hogy ha valóban az igazságot keresem, végül Jézus Krisztus karjai közé kerülök.”
Sajnos, a mai kereszténység körében (remélem, hogy) még általános az a vélekedés, hogy a pap a garanciája üdvösségünknek, ahhoz kell ragaszkodnunk, amit ő mond, egész életünkön keresztül! Ami, sajnos, nem árulkodik semmi másról, mint arról, hogy ezeknek a keresztényeknek nincs személyes Istenkapcsolatuk, saját hitük. Isten tiszteletét kihelyezik a külső tekintélyre, mert a saját lelküket nem találják, nem vállalják saját énjüket! Azt remélik, hogy, ha a külső tekintélyre bízzák magukat, akkor nem vétkezhetnek, akkor vétkeik alól fel lesznek mentve. Tévedés! Butaság! Ez a mai bigott vallásosság, a vakbuzgóság bűne! Ettől válik Krisztus tanítása hiteltelenné a világ szemében. A keresztény együgyűség, a hit hiánya, mely nem lehet evangéliummá. Azt mondja Jézus ma nekünk, mai farizeusoknak, „jaj nektek!”
Megkaptuk a Szentlelket, Aki bennünk lakozik, és bennünk akar hallhatóvá lenni, hogy hitünk a Lélekből táplálkozzon, és tegyen bennünket emberré, Istenhez méltó emberré! Nem a szerint leszünk megítélve, hogy az egyik, vagy másik pap mit tanított nekünk, hanem a Szentírás Igéje által! Én, mit értettem meg abból, mi vált bennem életté abból! A belső hangokra figyelni, a bennem halhatóvá és életté lett Lélekre koncentrálni!
Miután elvégeztem napi elmélkedésemet, kezembe vettem az éppen most olvasott könyvet, Richard Rohr –tól a Jób és a szenvedés misztériuma c. könyvet, amiben ez a fejezet következett: Második menet: „… egyedül Isten segítségével találhatunk rá belső hitelességünkre. Amikor bíráló hangok ostromolnak bennünket a világ felől, a házastársak felől, a gyermekeink felől, az egyház felől, akkor nem vagyunk elég erősek ahhoz, hogy kitartunk velük szemben, hacsak nem állunk kapcsolatban az igaz transzcendenciával. A legtöbb ember a többiek visszatükrözésének az áldozata. (…) Amíg nem vetjük meg a lábunkat egy transzcendens vonatkozási ponton, addig szinte teljesen ki vagyunk szolgáltatva mások rólunk alkotott értékelésének. Nem vagyunk képesek belülről fakadóan önmagunk szerint élni legalábbis nem sokáig.”
Segíts Istenünk, Szentlelked által, hogy értsük Krisztus által nekünk adott Igazságodat, legyen bátorságunk hinni azt, és ahhoz felnőni képesek lehessünk dicsőséget szerezve Neked, hogy e dicsőségben dicsőíthess meg minket is! Ámen


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése