Dr. Udvardy György püspök

Dr. Udvardy György püspök
Pécsi Egyházmegye

2016. november 18., péntek

Ferenc pápa fogadta III. Mar Gewargis asszír pátriárkát



Ferenc pápa fogadta III. Mar Gewargis asszír pátriárkát

Ferenc pápa a Vatikánban találkozott III. Mar Gerwargis pátriárka-katholikosszal, a keleti asszír egyház (teljes nevén: Szent Apostoli Katolikus Asszír Keleti Egyház) vezetőjével november 17-én. A Szentatya imádkozott a katolikusok és az asszírok közötti teljes szeretetközösségért.

A pápa kérte a béke ajándékát a Közel-Kelet számára, a sok fájdalom orvoslását és az erőszak felszámolását. „Vessenek véget a szörnyű erőszaknak Szíriában és Irakban, ahol olyan konfliktus tanúi vagyunk, amelyet semmilyen indok nem igazolhat, semmilyen indok nem tehet megengedhetővé. Ezekben az országokban a keresztény testvéreink és mások is mindennapi szenvedésnek vannak kitéve” – fogalmazott Ferenc pápa, majd a keresztények közötti szeretetközösség felé vezető út folytatására buzdított.
Az asszír pátriárkával való találkozó magánmegbeszéléssel kezdődött, ezután bemutatták a vatikáni és az asszír küldöttség tagjait. Az ajándékok cseréje és a közös fotó után az Apostoli Palota Redemptoris Mater kápolnájában egy rövid közös imára is sor került.
A pápa a szíriai és iraki helyzet kapcsán így fogalmazott: „Mindennap látjuk, hogy a keresztények keresztutat járnak, szelíden követve Jézust, aki keresztjével kiengesztelt minket. Olyan példák ők, akik minden körülmény között arra buzdítanak, hogy maradjunk az Úrral, öleljük át keresztjét, bízzunk benne. Krisztus jelenléte arra hív bennünket még a balszerencse idején is, hogy ne fáradjunk bele megélni a szeretetre, a kiengesztelődésre és a megbocsátásra hívó üzenetét.”
A Szentatya szólt a szoros testvéri kapcsolatokról is, amelyek a katolikus egyház és a keleti asszír egyház között fennállnak, és amelyeket tovább erősít a pátriárka nagyra értékelt látogatása.
Számos jelentős lépésre már sor került – emlékeztetett Ferenc pápa, és utalt a történelmi pillanatra, amikor 1994-ben közös krisztológiai nyilatkozatot írt alá IV. Mar Dinkha és Szent II. János Pál.
Ez lehetővé tette, hogy közösen megvalljuk a megtestesülés misztériumába vetett hitünket és megnyitotta az utat a teljes szeretetközösség felé vezető zarándoklatunk előtt – fogalmazott a pápa, és megerősítette a katolikus egyház elkötelezettségét annak érdekében, hogy a párbeszéd tovább haladjon.
Ferenc pápa annak a reményének is hangot adott, hogy a két egyház közötti teológiai párbeszéd közös bizottsága segíthet egyengetni az utat a teljes egyházi szeretetközösség felé. „Addig is lehetőségünk van gyors léptekkel előre haladni, növekedve a kölcsönös megismerésben és tanúságot téve közösen az evangéliumról. Közelségünk legyen az egység kovásza. Működjünk együtt a szeretetben, hogy ez jelölje ki az utat.”
A pápa közös imára hívott egymásért. „Minden idők szentjei és vértanúi, a nagy evangelizátorok buzdítanak és kísérnek el, hogy a szeretetközösség és a tanúságtétel termékeny útjait nyissuk meg.”
Az asszír pátriárka beszédében szintén utalt az 1994-es találkozóra II. János Pál pápával, amikor már érezni lehetett a háború előszelét Irakban. Majd emlékeztetett, ma egy másik konfliktus miatt nők, gyermekek, idősek hagyták el otthonaikat biztonságosabb életet keresve. A pátriárka a kitelepített iraki és szíriai keresztények és a hitükért életükkel fizető emberek nevében kitartó imákat kért, hogy véget érjen a fájdalom és az üldöztetés.
Növelni kell a testvéri együttműködést eszmecserét és alapos tanulmányokat folytatva, amelyek rávilágítanak a közel-keleti keresztények jelenlegi problémájára. Ennek érdekében III. Mar Gewargis javasolta egy nemzetközi találkozó megszervezését az apostoli egyházak pátriárkáinak és prímásainak részvételével. A tanácskozás célja az lenne, hogy tanulmányozzák és megértsék, hogy miért ismétlődnek meg hasonló tragédiák újra és újra a közel-keleti régióban. „Ezeknek az országoknak a lakói a vallási vezetőkbe vetik reményüket, hogy megmentsék őket a jelenlegi szörnyű körülményektől, abban a meggyőződésben, hogy bármit kérünk is, azt megkapjuk” – hangsúlyozta III. Mar Gewargis pátriárka-katholikosz.
 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése