Dr. Udvardy György püspök

Dr. Udvardy György püspök
Pécsi Egyházmegye

2016. november 16., szerda

Négy bíboros nyílt levélben kérte Ferenc pápa segítségét az „Amoris laetitia” értelmezéséhez



Négy bíboros nyílt levélben kérte Ferenc pápa segítségét az „Amoris laetitia” értelmezéséhez

A négy bíboros november 14-én hozta nyilvánosságra a levelet, amelyet szeptember 19-én írtak Ferenc pápának. Többek között az újraházasodottak lehetséges szentáldozása ügyében támadt kérdés megválaszolásában kérték a Szentatya segítségét.

A Szentatyának címzett levélben Walter Brandmüller nyugalmazott kuriális érsek, Raymond Leo Burke amerikai érsek, a Szuverén Máltai Lovagrend lelki patrónusa, Carlo Caffarra nyugalmazott bolognai  érsek és Joachim Meisner nyugalmazott kölni érsek utalt az Amoris laetitia kezdetű apostoli buzdítás nyomán támadt helyzetre. A négy bíboros értékelése szerint bizonytalanság alakult ki a hívek körében, különösen az apostoli buzdítás 8. fejezetét illetően, amely az újraházasodottak lehetséges szentáldozásáról szól.
A bíborosok említést tettek arról a nézeteltérésről is, ami a buzdítás értelmezése kapcsán előtérbe került teológusok és püspökök között. Arra kérték az egyházfőt, hogy segítsen a bizonytalanságokat eloszlatni és tisztázni a helyzetet, választ adva azokra a kétségekre, amelyeket a levélhez csatoltan öt konkrét kérdésben fogalmaztak meg. Az újraházasodottak témáján kívül arra is rákérdeznek, hogy a II. János Pál pápa által a Veritatis splendor kezdetű enciklikában kifejtett tanítás a kivétel nélkül érvényes, abszolút morális normákról, vajon érvényben van-e még.
Az aláírók hangsúlyozták, hogy ők nem a Szentatya ellenfelei, akik az irgalomnak híján lennének, hanem levelük abból a mély kollegiális szeretetből született, amely őket Ferenc pápával egyesíti. Mindemellett a bíborosok kifejezték a hívek java iránti aggodalmukat is.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése