Dr. Udvardy György püspök

Dr. Udvardy György püspök
Pécsi Egyházmegye

2017. január 3., kedd

Maradjunk élő közösségben Istennel! – Veres András mutatott be újévi szentmisét Győrben



Maradjunk élő közösségben Istennel! – Veres András mutatott be újévi szentmisét Győrben


Az új esztendő első napjának estéjén Veres András megyéspüspök mutatott be szentmisét a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban. A főpásztorral koncelebráltak Németh László általános püspöki helynök, Schmatovich János kanonok, nyugalmazott főiskolai tanár és Mogyorósi Márk püspöki helynök.


Az oltárszolgálatot a győri szeminárium kispapjai végezték, a zenei szolgálatban a bazilika Palestrina kórusa vett részt Katona Tibor kántor-karnagy vezetésével.

A polgári év kezdetén Veres András ünnepi gondolatait azok a kérdések határozták meg, amelyekkel minden keresztény ember szembesülhet, és azok a jó feltételek motiválták, amelyek e kérdésekre adott válaszokból fakadhatnak: „Vannak előjegyzett programjaink és reményeink, de mégis el kell fogadnunk a bizonytalanság tényét: Meg tudjuk-e valósítani terveinket? Be fognak-e teljesülni vágyaink? Mások szándékai nem fogják-e keresztezni a mieinket? S mindezeken túl mégis a legfontosabb kérdés: Egyeznek-e a mi szándékaink Isten akaratával?”

„Mindent Isten akarata szerint akarok tenni, ezért rendszeresen imádkozom és elmélkedem. Tudatosítom önmagamban, hogy Isten a szeretet, ezért tőle csak jóra számíthatok. Kész vagyok lemondani saját vágyaimról, csak hogy az Ő akarata teljesüljön. Számolok gyengeségeimmel, de a bűnnel sohasem, még rövid időre sem akarok kompromisszumot kötni. Tudva azt, hogy nem könnyű függetlenedni a korszellemtől, számolok a nem keresztény társadalom hatásaival, Szent Pál apostol szavait szem előtt tartva: akik Istent szeretik, azoknak minden a javukra válik” – bátorította az élet realitásával is szembesülni tudó, igaz keresztény lelkület kialakítására a híveket a győri püspök.
Újévi gondolatait zárva a főpásztor – Szűz Mária, Isten Anyja ünnepén – Jézus anyját mint az Istenhez vezető utat állította a hívek közössége elé Szent-Gály Kata szavaival: „Ha Isten a Szűzanya által akart közeledni az emberhez, mi ne akarjunk nélküle közeledni Istenhez.”


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése