Dr. Udvardy György püspök

Dr. Udvardy György püspök
Pécsi Egyházmegye

2018. március 15., csütörtök

Az osztrák püspökök üzenetet tettek közzé az Anschluss 80. évfordulóján




Az osztrák püspökök üzenetet tettek közzé az Anschluss 80. évfordulóján

Március 12-én az osztrák püspökök üzenetet tettek közzé, amely a szarajevói plenáris ülésük eredményeként született meg. Az „1918–1938–2018 – Emlék és emlékezet” címet viselő dokumentumban a 20. század két fontos eseményéről emlékeztek meg.

Az egyik az I. világháború vége és a demokrácia kezdete (1918), a másik pedig az Anschluss, amikor a náci Németország bekebelezte Ausztriát (1938). Az osztrák püspökök által kiadott dokumentum áttekinti ezeket a fontos történelmi állomásokat, újra megvizsgálva a Katolikus Egyház szerepét ezekben az összetett és kényes helyzetekben.
A dokumentum emlékeztet, hogy az 1930-as évek elején a helyi egyház szoros kapcsolatban állt a politikával, emiatt részese volt az összeütközéseknek, amelyek nyomot hagytak Ausztrián, és nem tudta hitelesen közvetíteni az evangéliumot mindenkinek, illetve nem tudott hidakat építeni a rivális pártok között. Miután pedig a náci Németország bekebelezte az országot, az osztrák püspökök, a politikusok, a művészek és a tudósok nagy része, nem ismerte fel vagy nevezte meg helyesen azt, ami a megszállás után történt. Ma is fájdalmas – fogalmaztak a dokumentumban –, hogy abban a történelmi pillanatban, 1938 márciusában és az azt követő hét sötét évben a keresztények és különösen is a püspökök nem szálltak határozottabban szembe a gyűlölettel, az antiszemitizmussal, az embertelenséggel és a diktatúrával.
Az üzenet ugyanakkor megemlékezik és elismeréssel szól azokról a személyekről, akik viszont szembeszálltak az elnyomással, és életükkel fizettek az ellenállásukért. Az Anschluss 80. évfordulóján az osztrák püspökök rámutattak: újra tudatára kell ébredni a fájdalmak árán megszerzett értékeknek, mint az emberi jogok, a demokrácia és a közjó, és meg kell őrizni a szilárd elkötelezettséget az ellenállás iránt a mindig jelen lévő fenyegetésekkel szemben.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése