Dr. Udvardy György püspök

Dr. Udvardy György püspök
Pécsi Egyházmegye

2014. június 24., kedd

A év június 24.



A év június 24.



Az Isten szándéka szerinti történéseknek mindig van értelme, értéke, üzenete, a világ számára. János születése, pontosabban eljövetele, működése a Messiás, Jézus előtt, ma azt az üzenetet hordozza, hogy a hozzánk jövő Istennel az ember találkozása csak akkor jöhet létre, ha előtte az ember megtisztulására kifejezi szándékát, akaratát.
A bűnbánat nem más, mint addigi életemnek felülvizsgálata, megfürösztése, Isten jelenlétében. Ha azt mondom, hogy Isten jelenvaló, akkor azzal azt próbálom kifejezni, megfogalmazni, hogy Isten kinyilatkoztatásában, a hozzám szóló személyes megszólítását ismerem fel, melyben felismerem azt, hogy eddig, visszatekintve tetteimre, cselekedeteim indíttatására, vagyis az életről alkotott felfogásomra, hol és miben tévedtem. Teszem ezt azzal a szándékkal, hogy változtassak rajta, de azért, mert Isten tetszését szeretném keresni.
Keresztelő János prófétai küldetésében erre szólította fel az embert. Igaz, hogy az ószövetségi embert, és az ószövetségi Istenképhez való igazodásra intette, mert nem is tehette másképpen, hiszen, Jézussal nem volt módja egyeztetni azt, hogy Jézus majd mit és hogyan értelmez, tolmácsol majd Isten kinyilatkoztató tervéből, nekünk, embereknek. De ezt János nem is titkolta. Megengedő volt, méltatlannak tartja, és mondja is magát arra, hogy tovább gondolja azt, amit Mózes nyomán vallani képes lehetet a zsidó ember. Azonban arra nagyon világosan rámutatott, hogy mi az, amiben eltért, amihez nem hűséges a zsidó nép, ami miatt szükséges a bűnbánata.
Vajon, kétezer év távlatában nem volna ideje a kereszténységnek is egy olyan mértékű bűnbánatot, önvizsgálatot tartania, mint amire János szólított fel?
Én úgy gondolom, hogy Jézus utolsó szavaival, mennybe menetele előtt is erre szólít fel bennünket, úgy, mint amit folyamatosan, újra meg újra meg kell tennünk: „Nevében megtérést és bűnbocsánatot kell hirdetni minden népnek Jeruzsálemtől kezdve.” [Lk 24,47]. Mert hiszen a megtérés első fázisa a bűnbánat, következménye pedig a bűnbocsánat kell, legyen.
Uram, Istenem. Akarom, hogy a Te szeretetedben, melyet Jézus kinyilatkoztatott a számunkra, bűnbocsánatot nyerjek. Ezért bűnbánatomban nap, mint nap megújulok, míg egyházad bocsánatát is el nem nyerhetem! Ámen
 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése