Dr. Udvardy György püspök

Dr. Udvardy György püspök
Pécsi Egyházmegye

2015. szeptember 7., hétfő

Évközi 23. hét hétfője



Évközi 23. hét hétfője


A reformációt követő vallásháborúk során valahány egyházi közösség, mely önmagát Krisztus igaz követőjének tartotta, és erőszakkal akart saját hitvallására kényszeríteni más keresztényeket, nemcsak félreértette Krisztus missziós parancsát, hanem egyenesen megtagadta, sőt elárulta saját Urát és Mesterét. Krisztus nevében, de az ő akarata ellenében, az ő Lelkét visszautasítva cselekedtek Bethlen és Rákóczi hajdúi Kassán, amikor Márk kanonokot, valamint István és Menyhért jezsuita szerzeteseket hitük megtagadására akarták ígérgetéssel és fenyegetéssel rávenni; s ugyanígy Krisztus nevében, de az ő nevével visszaélve, Lelkét megszomorítva cselekedtek jó fél évszázaddal később a pozsonyi különbíróság tagjai, akik mintegy 300 protestáns prédikátort és tanítót akartak a katolikus hitre erőszakkal visszatéríteni. Hogy mennyire nem Krisztus Lelke működött bennük, azt jól mutatja, hogy mit tettek azután, amikor az ígéret és fenyegetés hatástalan maradt: amazok gyalázatos módon megkínozták és megölték a katolikus papokat, emezek pedig szégyenletesen várfogságra és gályarabságra ítélték a protestáns prédikátorokat.

Nem csupán múltbéli történet ez, mely egyszer s mindenkorra lezárult, s melyre napjaink ökumenikus törekvései a feledés jótékony homályát borítják. Nem szabad elfelejtenünk, hogy mindannyian a bukott Ádám leszármazottai vagyunk, és saját igazunk, akár vallási meggyőződésünk érvényre juttatása érdekében is sokkal könnyebb az erőszak útját választanunk, mint vállalni Krisztus gyöngeségben megmutatkozó erejét. Ezért is van szükségünk az igazak tanúságtételére, akik hitüket szelíd beszéddel és igaz élettel vallották meg, s amikor ettől el akarták téríteni őket, sem meg nem hunyászkodtak, sem erőszakhoz nem folyamodtak, hanem Te Deumot énekelve készültek a kegyetlen kínzásokra és a vértanú halálra.

Urunk Jézus, köszönjük Neked Márk, István és Menyhért vértanúidat, akiknek volt bátorságuk ellentmondani az erő és hatalom logikájának, és mind életükkel, mind mártír halálukkal Terólad tettek igaz tanúságot. Kérünk Téged, hogy az ő példájukra és közbenjárásukra megnyissuk szívünket kegyelmed előtt, mely legyőzi bennünk a minden Ádám-ivadékra átszármazó eredeti bűn hatását, s add nekünk Szentlelkedet, akinek ereje nem is annyira a halálra, mint inkább a több, a teljesebb, az örök életre képesít.
 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése