Dr. Udvardy György püspök

Dr. Udvardy György püspök
Pécsi Egyházmegye

2016. január 1., péntek

PARENTI SZENT JÁNOS



PARENTI JÁNOS
 (1180-1250)


A ferences Martyrologium ezeket írja róla: „Korzika szigetén febr. 8-án Parenti János, az első miniszter generális a szeráfi atya halála után, buzgó lelki ember, érdemekben gazdagon, csodákkal ékesen ment a mennybe.” Firenzében született, ahol jogi doktorátust szerzett, majd dél-Itáliában, Castellanaban bíró lett. Különös eset lett életszentségre lépésének kiindulópontjává. A környéken sétált, amikor egy gazda sikertelenül próbálta behajtani disznóit az ólba. Egyszer csak rájuk kiáltott: „Hé, disznók! Befelé az ólba, mint ahogy mennek a bírók a pokolba.” S a disznók tényleg nyílegyenesen szaladtak be az ólba. János megdöbbent. Ilyen veszélyes az ő hivatása? Egyszer hallotta beszélni Szent Ferencet. Kérte felvételét a rendbe. Szent Ferenc
nemsokára Spanyolországba küldte tartományfőnöknek. Valószínű, hogy 1220-ban õ vette fel a rendbe Coimbrában Ferdinánd kanonokot, aki Páduai Szent Antal lett. Szent Ferenc halála után 1227-ben õ lett a rendfőnök. Illés volt ugyan az esélyes, de a miniszterek a világias, uraskodó Illés helyett a buzgó, szerény és tanult János testvért választották meg. Az õ rendfőnöksége alatt történt Ferenc szentté avatása (1228), másnap a tiszteletére építendő bazilika alapkövének letétele. Ennek fő építésze a pápa bizalmából Illés testvér
lett, aki generális miniszterként viselkedett s a legközelebbi káptalanon (1230-ban) önkényesen beült Parenti János székébe. János elsírta magát (egyébként is hajlamos volt a sírásra) és kiment. A miniszterek azonban ezt nem hagyták jóvá, ezért Illés visszakozott, de két év múlva, amikor Parenti János lemondott, őt választották meg generálissá. János generálissága alatt igyekezett megőrizni a rendben Szent Ferenc szellemét, csökkenteni a feszültséget a lazább és a szigorúbb irányzat között, védte a minoritás s a pápához való hűség lelkületét, szabályozta a novíciusok helyzetét. Lemondása után Korzika szigetén az Istennel való bensőséges kapcsolat ápolásának élt. 1250-ben halt meg.
„A bölcsesség kezdete az Úr félelme; már anyjuk méhében megkapják a hűek. A legfőbb bölcsesség az Úrnak félelme: békét és egészséget teremt maga körül... Ha bölcs akarsz lenni, tartsd meg a parancsokat... Az Úrnak félelme bölcsesség és műveltség, s ami kedves neki, az a hűség és a szelídség.” (Sir 1.)

Imádság:
Istenünk, te boldog emlékű Parenti Jánost a világi életből különös módon vezetted el Szent Ferenc rendjébe, ahol, mint rendfőnök nagy bölcsességgel irányította rendtársait. Add, hogy mi is mindennél jobban keressük Isten országát és igazságait. A mi Urunk Jézus Krisztus által.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése