Dr. Udvardy György püspök

Dr. Udvardy György püspök
Pécsi Egyházmegye

2016. február 23., kedd

FRANCIAORSZÁGI BOLDOG ERZSÉBET



FRANCIAORSZÁGI BOLDOG ERZSÉBET
klarissza, szűz
(1225-1270)

Az Izabella név az Erzsébet név változata. IX. Szent Lajos király húga. Anyja Blanka királynő, aki példaadó vallásossággal nevelte gyermekeit. Még a szerzetbe lépése előtt a királyi palotában is már szinte szerzetesi életet élt, s Istennek szüzességet fogadott. Amikor II. Frigyes császár Konrád fia nevében megkérte a kezét, ő hivatkozott fogadalmára. Mivel a házasságot a pápa, IV. Ince is szorgalmazta, levelet írt a pápának, melyben a szűzi életet magasztalta. Buzgó imaélete, önmegtagadása dolgában nem maradt el bátyja mögött. Hogy melyik évben lépett be a klarissza rendbe, pontosan nem tudjuk, csak azt, hogy a Párizs melletti Longchamp zárdát 1261-ben alapították s ebben élt kilenc évig. Beöltözésekor „az alázatos Miasszonyunkról nevezett Izabella” nevet vette fel. Több udvarhölgye is követte példáját s vele együtt szerzetessé lett. „Megvetve evilág csalárdságait, inkább akart mennyei Jegyesének alázatban és szegénységben szolgálni, mint királynőként uralkodni. Sok csodával is tündökölt” - írja róla a ferences Martyrológium. Szent Lajossal egy esztendőben, 1270-ben halt meg Longhampban febr. 23-án. X. Leó pápa (1513-1521) avatta boldoggá. Szent Bonaventúra, aki az 1250-es években Párizsban tanított, lelki kapcsolatban volt a párizsi klarisszákkal, egy művet (De perfectione ad Sorores) az ő számukra írt. A longchampi klarisszák elfogadták IV. Orbán pápa Reguláját (1263), mely enyhített az eredeti Regula szigorúságán, így az ún.
„urbanista” klarisszákhoz tartoztak. (Orbán latinul Urbanus.)
Kortársa és barátnője írta róla:
„Az ártatlanság tükrét láttuk benne s amellett a bűnbánat csodálatraméltó példáját; a szívtisztaság liliomát, a türelem és önmegtagadás illatos virágát, a jóság és irgalmasság kimeríthetetlen forrását.”
Imádság:
Istenünk, te megadtad Boldog Izabellának, hogy a világi örömök helyett Krisztus követésének keskeny útját válassza. Segíts minket, hogy a világ kísértéseit legyőzzük és dicsőségünket szent Fiad keresztjében leljük meg. Krisztus, a mi Urunk által.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése