Dr. Udvardy György püspök

Dr. Udvardy György püspök
Pécsi Egyházmegye

2016. február 16., kedd

Őslakosok várják a pápát Moreliában



Őslakosok várják a pápát Moreliában - AFP

Ferenc pápa február 16-án, kedden megkezdte mexikói látogatásának negyedik napját, amely a kábítószer-kereskedelem miatt leginkább sújtott régiójába vezetett. Ezen a napon Moreliába, Michoacán állam fővárosába utazott, amely leginkább a drogkereskedelemről híres. Megdöbbentő erőszak-cselekmények helyszíne ez a vidék. Ferenc pápa, aki a „béke hírnökeként” érkezett Mexikóba, a kábítószereket a „halál hírnökeinek” nevezte. A helyzet nagyon összetett és sokoldalú, nem könnyű olyan stratégiát kidolgozni, amely megtöri a szervezett bűnözés modelljét. A törvény egy dolog, annak alkalmazása egy másik – jelenti a helyszínről a Vatikáni Rádió angol tudósítója.
A kormány korrupcióellenes karteljei nem elég erősek a drog milliárdok erejével szemben
A kormány korrupcióellenes karteljei sem elég erősek ahhoz, hogy ellensúlyozzák a drog milliárdok erejét. A problémát nem mellőzik ugyan, de a katonaságot és a szövetségi rendőrséget is számos alkalommal azokkal a bűntényekkel vádolták meg, amelyek ellen küzdeniük kellene. Munkájuk eredménye végül olyan gyenge volt, hogy a helyi közösségek úgy döntöttek, felállítják saját fegyveres csoportjaikat, akiknek tagjait citrom és avocado szüretelőkből verbuválták.
A hagyományos bűnszervezetek gyakran mélyen kötődnek a valláshoz
Erős ellentmondásokkal is találkozunk. A hagyományos bűnszervezetek gyakran mélyen kötődnek a valláshoz. Továbbá olyan támogatásokat nyújtanak az embereknek, amelyeket nehéz elutasítani és gyakran arra kényszerülnek, hogy elfogadják. Ennek a helyzetnek a következményei közé sorolható a gazdasági és társadalmi szétforgácsolódás, illetve az eltűnt személyek növekvő száma ebben a régióban. Mexikóban több mint húszezer ember tűnt el az elmúlt tíz évben. Az ENSZ források szerint huszonhatezer a számuk.
Ferenc pápa elhozza a fiatalok számára a remény üzenetét
Ezért is jelentőségteljes, hogy Ferenc pápa Moreliában, Michoacán állam fővárosában akart találkozni a fiatalokkal annak az erőfeszítésnek a jegyében, hogy elhozza számukra a remény üzenetét. A város José Maria Morelos y Pavón-ról, a mexikói függetlenség hőséről, a város szülöttjéről elnevezett stadionjában találkozik velük, ami megható pillanatnak ígérkezik. A Szentatya első mexikói beszédében rámutatott: az ország egyik legnagyobb kincse, hogy fiatal arca van.
Morelia székesegyházában a pápa találkozik 14 mexikói egyetem dékánjával és más keresztény vallások hat vezetőjével
Morelia székesegyházában a pápa találkozik 14 mexikói egyetem dékánjával és más keresztény vallások hat vezetőjével. A napot szentmise bemutatásával kezdi a Venustiano Carranza stadionban papok, szerzetesek, szerzetesnők és szeminaristák részvételével. A szertartáson jelen lesz Alberto Suarez Inda, Morelia érseke, akit Ferenc pápa egy éve kreált bíborossá.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése