Dr. Udvardy György püspök

Dr. Udvardy György püspök
Pécsi Egyházmegye

2019. január 6., vasárnap

Santa Crocei Boldog Krisztina



BOLDOG KRISZTINA SZŰZ, 
III. r. 
(kb. 1260-1310)


Az Arno melletti Santa Croce-ban* született Toszkánában. Egyszerű pásztorlány volt, szüleit korán elvesztette. Két fivére - nem törõdve húguk elhatározásával (hogy ti. nem megy férjhez), megkérdezése nélkül odaígérték egy fiatalembernek jegyesül. Krisztina (v. Krisztiána) a jegyességet fölbontotta, mire testvérei üldözték, gyötörték. Gyóntatóatyja tanácsára Luccába* ment, ahol egy jóságos pap elhelyezte egy előkelő és gazdag családnál. Azok észrevették lelki értékeit, és mindenfelé eldicsekedtek vele, milyen szentéletű az ő szolgálójuk. Krisztina a tisz-
telet elől elmenekült: előbb a Gargano hegyére, Szent Mihály szentélyéhez zarándokolt, onnan pedig Rómába. Itt nem is nevezték keresztnevén (Oringa), hanem a „Santa Croce Krisztinája” néven. Assisibe is elzarándokolt. Szent Ferenc sírjánál egy látomás szüzek kolostorának alapítására buzdította. Visszatért Luccába és szándékát bejelentette a püspöknél. Az azonban nem akart foglalkozni az üggyel. De ő kitartott erősen célkitűzése mellett, s végül elérte az egyházi elöljárók jóváhagyását, sőt azok maguk segítették a kolostor felépítésében. Itt a nővérek Szent
Ferenc III. Rendjének Regulája szerint éltek, melyet kiegészítettek néhány ponttal Szent Ágoston Regulájából. Krisztina az imában találta legnagyobb örömét. A kolostorhoz kis szántóföld is tartozott, ennek termését teljesen a szegények rendelkezésére bocsátotta. Imái hatására mindig bõséges termést adott ez a föld. Élete végén súlyos agyvérzést kapott, amit megadással fogadott el Istentől a bűnbánat szellemében. A halálra jól előkészülve Wadding ferences történész szerint Vallisseriiben halt meg 1310-ben. VI. Piusz pápa hagyta jóvá tiszteletét.
„Uram, fölvettem kezedből a keresztet, hordozom, holtig hordozom,
amint vállamra raktad. A jó szerzetes élete valóban keresztút, de a paradicsomba vezet. Aki nekivágott, annak nem szabad visszafordulnia, sem a keresztet letennie.” (Kempis T.: Krisztus követése III. k. 56.)

Imádság:
Istenünk, te Boldog Krisztinának megadtad, hogy a hivatása útjában jelentkező akadályokat erős lélekkel legyőzze. Segíts minket is, hogy követésed útján megtorpanás nélkül haladjunk. A mi Urunk Jézus Krisztus által.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése