Dr. Udvardy György püspök

Dr. Udvardy György püspök
Pécsi Egyházmegye

2019. február 27., szerda

Évközi 7. hét szerda



Évközi 7. hét szerda


Keresni és megtalálni az örök Bölcsességet, Jézus Krisztust annyi, mint életünket megtalálni, mert benne teremtett minket az Atya. Nélküle nem is lehetnénk valódi önmagunk. A virradat jelenti az emberi élet hajnalát, a kamasz- és ifjúkort, amikor keresni kezdi az ember élete értelmét, célját. De jelenti a hajnali órákat is, amikor egyedül Jézusért és Jézus miatt kelünk fel, megrövidítve pihenésünket, hogy vele legyünk, kutatva és fürkészve az Írásokat, melyekben róla van szó, s melyekben örök életet találunk. Ha ébrenlétünk első perceit, öntudatunk visszanyerésének legfrissebb óráit az örök Bölcsesség keresésére szánjuk, ez oda fog vezetni, hogy egész életünk az ő irányítása alá kerül.

De nem elég keresni és megtalálni, pontosabban szólva engedni, hogy minket megtaláljon, vele is kell tartani az úton, mely előbb sötét és szenvedésekkel teli, később azonban ragyogóvá és örömtelivé válik. Lehet, hogy a Krisztussal való édes találkozás után félelem, rettegés és szorongás lesz rajtunk úrrá, de ez nem más, mint belső tisztulást hozó szenvedések, mely szükséges velejárója annak, hogy lelkünk krisztusi méretekre tágul. Hiba lenne ettől megijedve felhagyni a Krisztus-követéssel, és korábbi szennyes és középszerű életünk hamis biztonságérzetébe vagy emberi vigasztalásokba menekülni. Inkább valljuk meg őszintén bűneinket, és Krisztusra hagyatkozva viseljük el a tisztítótüzet, melyben kipróbál minket az Úr, hogy megbízhasson bennünk.

Próbálj ki és tisztíts meg minket, Urunk Jézus, szereteted tüzével, s a bűnös ember Istennel szembeni függetlensége helyett ajándékozz meg a végleg Benned lehorgonyzott lélek új önbizalmával, belső békességével és lelki szilárdságával. Add, kérünk, kegyelmedet, hogy többé ne mi akarjuk megítélni, hogy ki méltó Hozzád, és ki nem, hanem válogatás nélkül sugározzuk a Te végtelen isteni szereteted világosságát és melegét mindazoknak, akikkel csak találkozunk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése