Dr. Udvardy György püspök

Dr. Udvardy György püspök
Pécsi Egyházmegye

2019. február 24., vasárnap

Évközi 7. vasárnap



Évközi 7. vasárnap


A ’felkent’ szó görögül krisztosz, vagyis Jézus Krisztusra utal. Saul erkölcseiben most éppenséggel nem az eljövendő Krisztusra hasonlít, sokkal inkább Krisztus gyilkosaira, de szerepében, minthogy ő a felkent király, mégiscsak Krisztus előképe. Dávid ezt a mélységes valóságot sejti meg, és eszerint cselekszik. Szent Páltól halljuk a mai Szentleckében: „És amint hordtuk a földi ember képét, úgy hordani fogjuk a mennyeinek a képét is.” Isten az embert az ő képére teremtette, és bár a bűn eltorzította ezt a képmást, azért még őrzünk valamit Istenhez való hasonlóságunkból. A bűnös, gonosz ember is arra van rendelve, hogy a mennyei embernek, Krisztusnak a képére alakuljon át. Amikor a mai Evangéliumban Urunk ellenségeink szeretetére szólít fel, akkor éppenséggel azt kívánja tőlünk, hogy tekintsünk mélyebbre romlott tetteiknél, s lássuk meg bennük a lehetőségbeli Krisztust.

Az ellenségszeretet tehát nem érzelmi alapon történő nagylelkűsködés, az elkövetett gonoszság semmibevétele, hanem bár fájó, de igazi és valóságos jótett az Isten ellen fordult ember lelkének megmentéséért. Nem amnesztiát kell adnunk, mert az nem változtatja meg az ember alapvető viszonyát tettéhez és azokhoz, akik ellen elkövette. A bűnt határozottan néven kell nevezni és el kell ítélni, a bűnöst pedig szembesíteni tettei következményeivel és súlyával, de a büntetést felfüggeszteni, és Istenre bízni. Így lehet esélyt adni neki, hogy látva, mit tett, felmerüljön benne a legnagyobb emberi lehetőség vágya: a bocsánatkérésé.

Hála legyen a teremtő Istennek, hogy létezésünk legmélyebb szintjén a Te képedre és hasonlatosságodra alkotott minket, s arra rendelt, hogy Téged megismerve és a hitben elfogadva erkölcsi életünk is ehhez a képmáshoz igazodjék. Add, kérünk, kegyelmedet, hogy irgalmas szeretetedet nap mint nap megtapasztalva egyre jobban a Te képedre alakuljunk, s amint Dávid megkímélte Saul életét, és ezzel elérte, hogy a király megrendüljön, és bocsánatot kérjen, úgy mi is újra meg újra felkínáljuk a bocsánatot az ellenünk vétkezőknek, hogy ők is felismerhessenek magukban Téged.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése