Dr. Udvardy György püspök

Dr. Udvardy György püspök
Pécsi Egyházmegye

2016. január 15., péntek

Jakubinyi György körlevele az ökumenikus imahétre



Jakubinyi György körlevele az ökumenikus imahétre


A 2016. január 18–25. közötti időszakra meghirdetett keresztény egységhét alkalmából Jakubinyi György gyulafehérvári érsek körlevelet adott ki.


Tisztelendő Paptestvérek! Kedves jó Hívek!

A főegyházmegyei zsinat javaslatai közt olvassuk: „A januári imahét alatt a történelmi és más keresztény egyházak meghívását a lelkipásztorok fogadják el. Hasonlóképpen mi is szervezzünk ökumenikus imahetet, ahova igehirdetetésre más felekezetű lelkipásztorokat is hívjunk meg.” (Javaslatok, 2.)
Ennek értelmében biztatom paptestvéreimet és a kedves híveket, hogy aktívan kapcsolódjanak be az imahét programjába. Ahol lehetséges, ott a más felekezetűekkel együtt szervezzék meg az imahetet. Ahol erre nincs lehetőség vagy nem aktuális a közös imahét megszervezése, ott a szentmisék keretében vagy más alkalommal imádkozzanak az egységért, felhasználva a Preorátorban (116–118. o.) megfogalmazott vagy az imahét programjában ajánlott imákat.

A 2016. január 18–25. között tartandó nemzetközi ökumenikus imahét mottója: „Arra hívattunk, hogy az Úr nagy tetteit hirdessük!” (vö. 1Pt 2,9).

A Romániai Püspöki Konferencia (CER) ökumenéért felelős püspöke, Msgr. Alexandru Mesian lugosi megyéspüspök találkozót szervezett tavaly november 24-én Balázsfalván az egyházmegyék ökumenéért felelős képviselőivel. Ez alkalommal így biztatott minket:
„Nyugaton jelen van a szekularizálódás szelleme, nálunk a templomainkból az emberek fogynak, és az ökumenizmus hivatalosan csak a keresztények egyetemes imahetére szorítkozik. Az egység Isten ajándéka, kegyelem, amit együtt kell kikönyörögnünk az Úrtól. Meg kell nyílnunk mindannyian az imádságban a Szentléleknek. Ez az ökumenizmus legfőbb feladata. A keresztények egységéért végzett imahéten meggazdagodva menjünk tovább az úton, egymás jobb megismerésében.”
A 2016. évi imahét programját a lettországi keresztény testvérek állították össze, amit a mellékletben ismertetünk. Levelünkhöz mellékeljük az AIDRom által összeállított anyagot is, amelyet Tisztelendő Testvéreim tetszés szerint használhatnak.
Ne csak szokást vagy visszatérő hagyományt lássunk a január végi imanapokban, hanem hittel és bizakodó reménnyel imádkozzunk a mindannyiunk által igényelt keresztény egység megvalósulásáért.
Csatlakozom az imádkozók nagy táborához, és szeretettel küldöm főpásztori áldásomat!

Gyulafehérvár, 2016. január 11.

Jakubinyi György érsek



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése