Dr. Udvardy György püspök

Dr. Udvardy György püspök
Pécsi Egyházmegye

2016. október 17., hétfő

Évközi 29, hét hétfő



Évközi 29, hét hétfő


Gondoljuk csak meg: a názáreti Szent Család életére nem volt jellemző az a könnyed, gondtalan életvitel, amely a fogyasztói társadalom sajátja, miközben nap mint nap ezrek és ezrek halnak éhen. A szentek életében nyoma sincs azoknak a szokásoknak, melyeket minden további nélkül elfogad a mai közízlés és szentesít a modern európai morál: egy kis flört, jókedvű italozás, kihívó öltözködés, állandó dübörgő zene, a világi törvények ügyes kijátszása és az isteni parancsok sajátos értelmezése... S ahogy a világ szokásai szerinti élet önzésbe és bűnbe fullad, úgy a krisztusi értékrendre, megszentelt hagyományra épülő, elkötelezett keresztény élet erényeket terem. Nemhiába nevezték a régi szerzetesi szabályokat consuetudinesnek, szokásoknak, kétezer éves állandó elemeket tartalmaznak, melyeket a házas életformára éppúgy alkalmazni lehet, mint a kolostori életre.

Urunk Jézus, kérünk, állj mellettünk kegyelmeddel a rossz elleni küzdelemben. Segíts, hogy szakítani tudjunk a világ szokásaival, és helyettük kialakítsuk a keresztény lét mindennapjainkat átszövő szokásait. Erősíts meg a bűnök elleni harcban, hogy hadat üzenjünk a rossz hajlamoknak, s helytálljunk a kísértések idején. Végül tégy bátorrá és elszánttá, hogy újra meg újra tudatosan, határozottan és egyértelműen ellentmondjunk a gonosz szellemnek.

Szent Ignác atya, aki Isten bő termést hozó gabonája lettél, melyet vadállatok foga őrölt tiszta kenyérré, kérjük közbenjárásodat, hogy ne azon fáradozzunk, hogy egyre nagyobb magtárakat építsünk a földi vagyonnak, hanem a lelki gazdagodásra törekedjünk, s a krisztusi magvetés nyomán példád szerint bőséges termést hozzunk.
 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése