Dr. Udvardy György püspök

Dr. Udvardy György püspök
Pécsi Egyházmegye

2017. február 16., csütörtök

Kikérdezi őket.



A mai világ különösen is az emberi módon gondolkodást helyezi előtérbe. Az a fontos, amiből nekem hasznom van. A másik ember nem fontos. Jézus, azzal, hogy értünk meghalt és feltámadt, megmutatta, hogy másokért kell élnünk. Megmutatta a szeretet lényegét, a másikért való életét.
Nyilvános működése első évének végén Jézus maga köré gyűjti a tanítványokat, és fellebbenti a fátylat a misztériumról. Kikérdezi őket: Kinek tartják őt az emberek és a tanítványok? Péter pontos válasza még nem minden. Jézus kiegészíti és saját szenvedéséről beszél.
Cezárea városát Fülöp negyedes fejedelem, Nagy Heródes fia építette Augustus császár tiszteletére, mintegy negyven kilométerre a Genezáreti-tótól. Jézus itt nem példabeszédben szólt tanítványaihoz, hanem nyíltan megkérdezte, hogy kinek tartják őt. Ekkor vallja meg Péter, hogy Jézus a Messiás. Máté evangéliumában Jézus ezért megdicséri Pétert, de mivel Márk evangélista Péter apostol prédikációit írta le, szerénységből elmarad ez a dicséret. Helyette Péter megfeddéséről hallunk, mert emberi módon gondolkodott, és kortársaihoz hasonlóan helytelen fogalom élt lelkében a Messiásról. Tőlem is megkérdezi az Úr: te kinek tartasz engem? Péter válasza mindnyájunknak eligazitást ad.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése