Dr. Udvardy György püspök

Dr. Udvardy György püspök
Pécsi Egyházmegye

2017. február 12., vasárnap

Van-e tökéletes törvény?



Van-e tökéletes törvény? Ha az állami törvénykezést nézzük, aligha, hiszen folyamatosan megújítják, változtatják a törvényeket. Persze van alaptörvény, az alkotmány, amelyet ritkábban és nehezebben módosítanak.
Keresztény életünk alkotmánya a Tízparancs. Persze ezeket a rövid mondatokat ki kellett fejteni, így alakult ki a zsidó nép komoly törvény gyűjteménye. Részletes, aprólékos szabályok, amelyek időnként inkább az ember gyengeségét szolgálták, mint Isten eredeti elképzelését.
Jézus azért jött, hogy az eredeti állapot felé hívjon minket.  Afelé az állapot felé, amelyet Isten a teremtés kezdetén megálmodott. A megváltás műve megerősít ezen az úton, de továbbra is szükség van az erőfeszítésre, szükség van a törvény megtartó erejére.
Keresztény életünk akkor válhat igazi sóvá és világossággá, ha a krisztusi tökéletes törvényt követjük.
A krisztusi törvény megtartása, a keresztény élet kialakítása kezdetben sem volt egyszerű. Hamar kiderült, szükség van egy rendre, szükség van a vezetőre. Ilyen vezető, a keresztény élet formálója volt szent Polikárp. A hagyomány szerint szent János tette meg Szmirna püspökévé. Nemcsak a külső, pogány ellenfelekkel kellett harcba szállnia, hanem meg kellett erősíteni a püspök vezető tisztségét is. Kiderült ugyanis, hogy a sok tanító sokféle irányba vinné az egyház tanítását, ennek helyes irányban tartására szükség van a püspök vezető szerepére. Polikárp mindezt türelemmel, szeretettel tette. Vértanú halálával sokkal inkább atyja lett azoknak, akik tanúbizonyságát elfogadták, mint életével.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése