Dr. Udvardy György püspök

Dr. Udvardy György püspök
Pécsi Egyházmegye

2018. március 28., szerda

Beltrame ezredest keresztény hite ösztönözte emberfeletti hősiességre


 

Beltrame ezredest keresztény hite ösztönözte emberfeletti hősiességre


Arnaud Beltrame hősi halált halt francia csendőr 

Jean-Baptiste atya szerint a mostmár ezredessé előléptetett francia tiszt emberfeletti áldozatát erős hite ihlette - írja a brit Daily Mail újság március 25-i számában. A szerzetes adta fel az utolsó kenetet Arnaud Beltrame francia csendőrnek néhány perccel azelőtt, hogy a terrorista lövése okozta sérüléseibe belehalt. A 44 éves Arnaud Beltrame-ot március 23-án, pénteken lőtte le az ún. Iszlám Állam egyik fanatikus híve, Redouane Lakdim, Carcassonne városában, Franciaország délnyugati részén egy élelmiszerüzletben. A rendőrség később lelőtte a 26 éves fiatalt, miután három másik embert megölt az Iszlám Államot éltető szavai kiabálása közben.
Az elkövető
A marokkói származású Redouane Lakdim a francia titkosszolgálat adathálózatában már jelen volt és a radikalizálódott fegyveresek között tartották számon. Drogkereskedés és kisebb bűncselekmények elkövetése miatt a hatóságok is ismerték már. 2016-ban egy időre börtönbe került Carcassonne-ban. Nagyon aktív volt a szalafista online hálózatokon és feltételezések szerint Szíriában is járt. Édesanyjával és lánytestvéreivel élt Carcassonne-ban.
Halálos ágyán egyházi házasságot kötött
A város közelében található Lagresse apátság szerzetese, Jean-Baptiste atya a brit lapnak megerősítette, hogy a meggyilkolt ezredes katolikus házasságot kötött halálos ágyán a kórházban szombaton a hajnali órákban. Virágvasárnap gyászolók sokasága, köztük számos muzulmán olajággal a kezükben, gyűlt össze a trebes-i Szent István templomban a hős csendőr lelkiüdvéért mondott szentmisére.
Bertrame ezredest késszúrás és fegyverlövés érte, miután felajánlotta magát egy női túsz helyébe, akit az arab terrorista élő pajzsként használt a szupermarketben elkövetett támadása során Trebes városkában március 23-án, pénteken.
Jean-Baptiste atya közeli barátja volt a csendőrnek és feleségének, a 39 éves Marielle-nek, akiknek június 9-re volt kitűzve az esküvője. A szerzetes elmondása szerint a pár elkötelezett hívő volt, rendszeresen jártak az apátságba jegyesoktatásra a házasságkötésükre való felkészülés részeként. Továbbá tagjai voltak a Kánai Miasszonyunk csoportnak az apátságban. 2016 augusztusában kötöttek polgári házasságot.
„Nagyobb szeretete senkinek sincs, mint aki életét adja barátaiért.”
Jean-Baptiste atya felidézte János evangéliumának egy részletét (Jn 15:13) Beltrame ezredes kapcsán. „Tudta, amit Jézus tanított: „Nagyobb szeretete senkinek sincs, mint aki életét adja barátaiért.” „Tudatában volt annak is, hogy élet Marielle-hez tartozik, és egyben Istenhez, Franciaországhoz és a halálos fenyegetésben levő testvéreihez is” – mutatott rá a szerzetes. „Hiszem, hogy csak a keresztény hit által átitatott szeretet képes ilyen emberfeletti áldozatra.” „Arnaud Beltrame szenvedélyesen szerette a csendőrséget, Franciaországot, annak nagyságát, történelmét, keresztény gyökereit, amelyeket megtérése által fedezett fel újra” – jellemezte a szerzetes. „Sok időt töltöttünk együtt közel két éven át, hogy áttekintsük a házasélet alapjait. December 16-án áldottam meg otthonukat és most egyházjogi házasságkötésük részleteinek véglegesítésén dolgoztunk. Arnaud négy nappal hősies halála előtt küldte el a papnak szépen megfogalmazott szándéknyilatkozatát, hogy egyházi házasságot kíván kötni.
33 évesen megtért
Arnaud Beltrame-ot intelligens, sportos, életvidám, hangos személynek ismerte meg Jean-Baptiste atya. Elmondása szerint olyan családba született, amely nem gyakorolta hitét, de Arnaud 2008-ban, 33 évesen megtért. 2010-ben lett elsőáldozó és bérmálkozott meg, miután két évet járt hitoktatásra. 2015-ben Sainte-Anne-d’Auray-i zarándoklatakor fordult a Szűzanyához, hogy segítsen megtalálni élete párját. Akkor ismerkedett meg Marielle-vel, aki mélyen vallásos fiatal nő. 2016 Húsvétján jegyezték el egymást.
Jean-Baptiste atya a meggyilkolt fiatal csendőrről szólva megállapította: „Valószínűleg hivatásának hősiessége iránti szenvedélye motiválta, hogy felajánlotta magát a túszok helyébe, mert számára rendőrnek lenni azt jelentette, hogy védelmezze az embereket. Nyilván tisztában volt azzal a mérhetetlen kockázattal, amelyet ezzel a tettével vállalt.”
Gerard Collomb francia belügyminiszter Beltrame ezredesről kijelentette, hogy „nemzeti hősként esett el” és „hazájáért halt meg”, miután belépett a kisváros élelmiszerboltjába. „Franciaország sosem feledkezik meg a házas csendőr hősiességéről, bátorságáról és áldozatáról.”
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése