Dr. Udvardy György püspök

Dr. Udvardy György püspök
Pécsi Egyházmegye

2015. február 9., hétfő

BOLDOG IX. PIUSZ



BOLDOG IX. PIUSZ
 pápa, III. r. 
(1792-1878)


Az Adria partján fekvő Sinigagliában* született grófi családból, neve: Mastai- Ferretti János Mária. Ifjúságában betegeskedett, ezért aránylag későn, 27 éves korában lett pappá. Kitűnő megjelenése, modora, hivatalos ügyek intézésében tanúsított korrektsége segítették, hogy rövid időn belül püspök, spoletoi érsek, 40 évesen Imola püspöke, 48 évesen bíboros lett. 1846-ban választották pápává. Közel 32 éves pápasága a legjelentősebbek közé tartozik a pápaság történetében. 1848-ban a forradalom hullámai elérték Itáliát és a pápai államot. A közvélemény azt várta tőle, hogy az olasz államszövetség élére áll s Ausztria ellen hadat indít. Amikor ezt nem vállalta, egyszerre elveszítette népszerűségét, hazaárulónak kiáltották ki. 1870-ben a hatalomra törő piemonti király seregei elfoglalták az egyházi államot, ezzel megszűnt a pápa világi hatalma. A pápa mint a Vatikán foglya - tiltakozásul nem hagyta el többé a Vatikán területét. 1854-ben kihirdette a Szeplőtelen Fogantatás hitigazságát, majd 1870-re összehívta az I. Vatikáni Zsinatot. Ezen többek közt a pápai csalatkozhatatlanság dogmáját hirdették ki. IX. Piusz megnyerő modorú, szeretetreméltó egyéniség, a szegények pártfogója volt, őszinte vallásosságával világoskodott az emberek előtt. Sokat tett a Szűzanya és a szentek tiszteletének elomozdításáért, küzdött kora tévedései (közömbösség; racionalizmus, liberalizmus) ellen. S vállalta állásfoglalásáért a meg nem érdemelt elítélést, üldöztetést. 1821 óta tartozott a ferences III. rendhez. Fogadalmának 50 éves jubileumát ünnepélyesen tartotta meg 1871-ben. Boldoggá avatása a 2000. jubileumi évben volt szept. 3-án.
Részlet az „Ineffabilis Deus” kezdetű-bullából (1854):
„...A Szent és Oszthatatlan Szentháromság tiszteletére, az Istenszülő Szűz dicsőségére..., megállapítjuk és kihirdetjük, hogy a tanítás, melynek értelmében a Boldogságos Szűz Mária a mindenható Isten páratlan kegyelméből és kiváltságából, Krisztusnak, az emberi nem Megváltójának érdemeire való tekintettel, fogantatásának első pillanatától kezdve az áteredő bűnnek minden szennyétől mentes maradt, Istentől ki van nyilatkoztatva, és ezért minden hívőnek kötelessége azt erősen és állhatatosan vallani.”

Imádság:
Istenünk, te Boldog IX. Piusz pápát nehéz időkben rendelted Egyházad élére és a megpróbáltatások elviselésére lelki erővel ruháztad fel, add meg nekünk, hogy közbenjárására Egyházad élén mindig bölcs és szentéletű pásztorok álljanak. Krisztus, a mi Urunk által.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése