Dr. Udvardy György püspök

Dr. Udvardy György püspök
Pécsi Egyházmegye

2015. június 3., szerda

BOLDOG XXIII. JÁNOS



BOLDOG XXIII. JÁNOS 
pápa, III. r. 
(1881-1963)
 
Családi neve: Angelo Giuseppe Roncalli. Vallásos földműves szülők gyermeke. 14 testvére közül o a negyedik. „Szerény körülmények közül jöttem - vallja - szüleim elégedettségben és áldott szegénységben neveltek fel. Ilyen környezetben az ember igénytelenséget tanul, egyszersmind a legkiválóbb és legszebb erények fejlődhetnek.” Sokféle papi munkakörben tevékenykedett, majd mint püspök 25 évig volt a Közel-Keleten (Bulgária, Törökország) apostoli delegátus. Később 1944-ben Párizsban pápai nuncius. Kényes feladatokat oldott meg s más világnézetűek is kedvelték… 1952-tol Velencében lett pátriárka. 1958-ban 77 éves korában választották pápává. Öt évre terjedő pápasága legnevezetesebb eseménye a II. Vatikáni Zsinat volt, melyet - amint vallotta - isteni indításra hívott össze. A zsinatnak csak első ülésszakát érte meg, mert 1963. jún. 3-án - hosszú és fájdalmas betegség után 81 éves korában meghalt. Nagyon szeretetreméltó ember volt. Életszentsége nem rendkívüli karizmákban nyilvánult meg, hanem a mindennapi kötelességek hűseges és örömteli teljesítésében. Jelmondata: Oboedientia et pax (engedelmesség és béke) jól megvilágítja lelkületét. Kedves zsoltára volt a 130.: „Uram, szívemben nincs nagyravágyás, szememben nincs kérkedés. Nem töröm magam nagy dolgok után, erőmet meghaladó feltűnő csodák után.” Naplója, feljegyzései bizonyítják állandó törekvését a buzgó imaéletre, az Eucharisztiából forrásozó, Istennel egyesült életre. Hetente végezte szentgyónását. Mint a ferences III. rend tagja, lelkületében is ferences volt: szegénysége, vidámsága, humorérzéke által, melyet pápaságában is megőrzött. Boldoggá avatása a hívek nagy lelkesedése közepette 2000. szept. 3-án történt.
Részlet XXIII. János pápa naplójából:
„Végtelenül hálás vagyok a jó Istennek, hogy ilyen temperamentummal ajándékozott meg és megóvott a nyugtalanságtól és a bénító ijedtségtől. Minden dolgomban az engedelmességre alapozok, és az a szilárd meggyőződésem, hogy ez a magatartásom a merész egyszerűség erejével ruházza föl kicsinységemet... Az evangélium szellemének is ez felel meg. Éppen ezért ez az életmód általános tiszteletet követel és nyer, és sokak épülésére szolgál.”

Imádság:
Istenünk, te Boldog XXIII. János pápát kiválasztottad, hogy életútján egészen a pápaságig hű maradjon jelmondatához: „Engedelmesség és béke”. Közbenjárására add, hogy Egyházad az általa kezdeményezett Zsinat szellemében megújuljon. A mi Urunk Jézus Krisztus által.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése