Dr. Udvardy György püspök

Dr. Udvardy György püspök
Pécsi Egyházmegye

2017. szeptember 18., hétfő

Ferenc pápa szerint az elsivatagosodás korunk súlyos ökológiai problémája



Ferenc pápa szerint az elsivatagosodás korunk súlyos ökológiai problémája

A Szentatya államtitkára, Pietro Parolin bíboros aláírásával táviratot küldött arra a szeptember 6. és 16. között tartott kínai konferenciára, amelyen az elsivatagosodás elleni küzdelem ENSZ-egyezményéhez csatlakozott államok képviseletében több mint négyezer küldött vett részt.

Ez a tizenharmadik ilyen jellegű találkozó, amelyet ezúttal a Kínához tartozó Belső-Mongóliában, Ordoszban rendeztek meg. A pápa értékeli, hogy a résztvevők igyekeznek összehangolt munkával foglalkozni korunk súlyos ökológiai problémájával, az elsivatagosodás jelenségével.
Ferenc pápa köszönetet mond a házigazda kínai kormánynak és a lakosságnak, hogy helyet adnak a tanácskozásnak. Örömére szolgál, hogy a konferencia igyekszik fölébreszteni a fiatalok érdeklődését és elkötelezettségét az iránt, hogy a sivatagokat virágoskertekké változtassák. Reméli, hogy fölemelik hangjukat a nemzetközi közösség által elfogadott határozatok felelősebb betartásáért.
A Laudato si’ kezdetű enciklikájában Ferenc pápa hangsúlyozza, hogy a talaj elsivatagosodására úgy kell tekintenünk, mint egy testi betegségre, amely személyesen mindannyiunkat megtámad. A pápa már 2013 húsvétján, urbi et orbi üzenetében megállapította, hogy minden embernek át kell kelnie belső pusztaságán. Ennek a benső elsivatagosodásnak a végső oka az, hogy képtelen szeretni Istent és a felebarátot, nem őrködik mindazon, amit a Teremtő ránk bízott és továbbra is ad nekünk.
Ferenc pápa annak a reményének ad hangot a klímakonferenciára írt üzenetében, hogy a megbeszéléseket átfogó szemlélet vezeti, amely az elsivatagosodás témáját egyesíti a szegénység, az fejletlenség és a nemzedékek közötti igazságosság szélesebb körű etikai témájával.  A konferencia megbeszélései nyomán remélhetőleg sikerül előmozdítani a békét és a biztonságot, a közjót és az átfogó emberi fejlődést.
* * *
Az elsivatagosodás problémája összetett: ökológiai, éghajlati és mezőgazdasági tényezők befolyásolják. Mégis egyértelmű, hogy elsősorban az ember tevékenysége, a természetes növénytakaró elpusztítása okozza. A növényzet védhetné meg a talajt a szél és a víz eróziójától, s e védelem hiánya törvényszerűen elsivatagosodáshoz vezet. A helyzetet tovább súlyosbítja az éghajlatváltozás következtében növekvő szárazság.
A szárazság és a termőtalaj eltűnésének következtében ezeken a területeken lehetetlenné válik a mezőgazdasági termelés, milliók megélhetése kerül veszélybe, ez pedig – főleg azért, mert ezek a Föld legszegényebb térségei – további társadalmi-politikai feszültségekkel is jár. A múlt század második felében az elsivatagosodás következtében százezrek haltak éhen, és milliók kényszerültek elhagyni lakhelyüket.
Ha kisebb mértékben is, de az elsivatagosodás problémaként jelentkezik többek között a Mediterráneumban, Kaliforniában és Magyarországon is. A folyamatot a biológiai sokféleség megőrzésével, a természetes növénytakaró védelmével, okszerű mezőgazdasági termeléssel lehet megfékezni.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése