Dr. Udvardy György püspök

Dr. Udvardy György püspök
Pécsi Egyházmegye

2015. január 12., hétfő

CORLEONEI SZENT BERNÁT



CORLEONEI SZENT BERNÁT
 kapucinus testvér
 (1605-1667)


Szicíliában, Corleone-ban* született. Kezdetben apja mesterségét, a cipészséget folytatta. Szülei vallásosan nevelték, de az apa korán meghalt, és a harcias kedvű fiúnak ez a mesterség nem volt ínyére. A sport, a vívás, céllövészet volt az életeleme. Ezekben hamarosan bajnok lett. Vallásos élete lanyhult, de azért állhatatosan tisztelt egy feszületet, mely előtt mécsest gyújtva imádkozni szokott. Szilaj természete ellenére tudott nemeslelkű is lenni, igyekezett védelmezni a szegényeket a hatalmaskodók zsarnoksága ellen. 25 éves korában, egy párbajban súlyosan megsebesítette ellenfelét. Hogy a bosszú elől elmeneküljön, különböző helyeken bujkált. Lelkiismerete is nyugtalanította. Isten kegyelme ilyen előzmények után érintette lelkét, s a kapucinusokhoz vezette. 27 éves korában a szicíliai Caltanisetta-ban * belépett a rendbe, ott kapta a Bernát nevet. Ezután az erények: gyakorlásában mutatkozott igazán hősnek. Hősi fokban gyakorolta a böjtöt, más önmegtagadásokat s az alázatot. Ez nem volt könnyű egy olyan embernek, akit azelőtt Szicília hőseként tiszteltek. Lelkiségének jellemzője volt a mennyei Atya iránti gyermeki szeretet, a megfeszített Krisztus iránti áhítat és a Szent Szűz tisztelete. Kitűnt a beteget: iránti szeretetben és az irgalmasság egyéb cselekedetében is. Bűnbánatát és buzgóságát rendkívüli kegyelmekkel jutalmazta Isten: csodákkal, látomásokkal. Többször megjelent neki a Szent Szűz, s a kisded Jézust is karjában tarthatta. Halála óráját a Szűzanya előre jelezte. Palermóban halt meg 62 éves korában. XIII. Kelemen 1768-ban boldoggá, II. János Pál pedig 2001-ben szentté avatta.
II. János Pál szenttéavatási beszédéből:
„Mindenkit csodálattal töltött el az egyszerű laikus testvér, aki mélyenszántó beszédeket tartott a Szentháromság misztériumáról. Egész élete Isten felé irányult, szüntelen imában és vezeklésben. Bátor apostolkodása válasz volt feszültséggel teli kora kihívásaira. A mai világnak is szüksége van olyan szentekre, mint Bernát testvér. Alázatos példája bátorítás a fáradhatatlan imára, mivel éppen az ima és Isten szavának hallgatása jelenti a valódi életszentséget.”

Imádság:
Istenünk, te Szent Bernátot a bűnbánat és a keresztény erények kiváló példaképéül adtad nekünk. Add meg, kérünk, hogy Szentlelked hevét megkapva
állhatatosak legyünk a hitben és buzgók a cselekedetekben. A mi Urunk Jézus
Krisztus által.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése