Dr. Udvardy György püspök

Dr. Udvardy György püspök
Pécsi Egyházmegye

2017. november 12., vasárnap

BOLDOG PISAI* JÁNOS



BOLDOG PISAI* JÁNOS
 remete, III. r.
 (1270-1340) 

 
Az előkelő Cini családból származott. Mint szülővárosának lovagja részt vett valami katonai vállalkozásban, amely számára börtönnel végződött. (Egyes történészek véleménye szerint részt vett a pisai érsek elleni sikertelen merényletben.) A fogságban magába szállt, elhatározta, hogyha kiszabadul, új életet kezd. Bizonyára ismerte Szent Ferenc életét s azokat a kiváló ferenceseket, akik városából származtak: Pisai Agnellus angliai tartományfőnök, Pisai Albert rendfőnök a 13. század elején. De inkább a világban élő, III. rendi ferencesek élete volt számára vonzó. Kiszabadulása után ezek közé lépett be. Imádságos és vezeklő életet élt. Vezeklőövet is viselt. Szívén viselte a szegények, elesettek sorsát. Szüleitől örökölt vagyonát nagyrészt köztük osztotta szét, amellett társakat toborzott s azok közreműködésével segítette a szemérmes szegényeket, akikhez éjnek idején vitték az adományokat. Ez a társulat fennmaradt egészen a francia forradalomig. Több más jámborsági és irgalmassági műnek is kezdeményezője volt: így önostorozó csoportot szervezett; ilyenek a 13. század második felében sokfelé végezték nyilvánosan vezeklésüket - különösen valami természeti csapás, pl. pestis idején. Ezeket flagellánsoknak nevezték. Élete utolsó idején remeteéletet élt, az ima és bűnbánat gyakorlatainak szentelte magát. Akik ot remeteségében fölkeresték, megerősödve és megvigasztalódva távoztak tőle. Érdemekben gazdagon hunyt el 1330 és 1340 között. A Békéről nevezett Jánosnak is hívják, mert halála a pisai egyik kapu, a békekapu közelében történt. Tiszteletét kb. 500 évvel később hagyta jóvá IX. Piusz pápa.
„Amikor alamizsnát adsz, ne tudja a balkezed, mit tesz a jobb. Így alamizsnád titokban marad és Atyád, aki a rejtekben lát, megjutalmaz... Ne gyűjtsetek magatoknak kincset a földön, ahol moly rágja és rozsda marja s ahol betörnek és ellopják a tolvajok. A mennyben gyűjtsetek kincset, ahol nem rágja moly és nem marja rozsda... Ahol a kincsed, ott a szíved is.” (Mt 6.)
Imádság:
Istenünk, te Boldog Jánost a világi életből bűnbánatra és a szegények szolgálatára vezetted. Segíts, hogy példáját követve gyakoroljuk az irgalmas szeretet tetteit, és eljussunk szentjeid közé. A mi Urunk Jézus Krisztus által.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése