Dr. Udvardy György püspök

Dr. Udvardy György püspök
Pécsi Egyházmegye

2018. december 16., vasárnap

Advent 3. hét vasárnap



Advent 3. hét vasárnap


Az öröm, amelyről a mai Szentleckéből idézve a szentmise introitusa énekel, Isten közelségéből és cselekvéséből fakad. Szofoniás próféta is azzal biztatja a szent népet, hogy „veled van az Úr” . Az öröm forrása azonban csak akkor ad éltető vizet, ha mi magunk is cselekszünk, ha Isten cselekvése a mi cselekvésünkkel találkozik.

Mit tegyünk hát? – kérdezhetjük mi is, mint a Keresztelő Jánoshoz kivonuló népsokaság. S a Keresztelő nem valami rendkívüli feladatot ad, hanem az állapotbeli kötelességeink becsületes megtartására szólít fel, konkrétan és testre szabottan. Nem szabad hagyni megzavarni magunkat attól a kísértéstől, hogy valahol egész másutt, egész mást csinálva kell szentnek lennünk. Ott kell cselekednünk és helyt állnunk, ahol éppen vagyunk. Aki házasságban él, nem abból kilépve, kolostori álmokban találja meg a szentség útját, hanem családi otthonában. Aki tanít, beteget ápol, házakat tervez vagy épp állatokat tart, nem e tevékenységek mellett, mögött, ellenére lehet kedves Istennek, hanem éppen ezekben a tevékenységekben, amennyiben odaadóan és lelkiismeretesen teljesíti feladatát.

Urunk, add nekünk azt az örömet, mely a Veled való együttmunkálkodásból fakad! Adj nekünk találékony, kreatív szeretetet, hogy az „emberszerető jóság”, amelyről Szent Páltól hallottunk a mai Szentleckében, konkrét tettekben nyilvánuljon meg. Segíts, hogy állapotbeli kötelességeink teljesítésében, mindennapi feladatainkban megtaláljuk a módját, hogy tanúságot tegyünk Hozzád való tartozásunkról! Állj mellettünk segítő kegyelmeddel, hogy Karácsonyra készülve személyválogatás nélkül gyakoroljuk azt a szeretetet, melyre megtestesült szent Fiad által tanítottál minket, s melyre a nekünk ajándékozott Szentlélekben képességet is kaptunk. Áldd meg Adventünket, hogy az ne az ideges nyüzsgés, kapkodás és sietség időszaka legyen, hanem napról napra egyre jobban megtapasztaljuk a Te közelséged örömét!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése