Dr. Udvardy György püspök

Dr. Udvardy György püspök
Pécsi Egyházmegye

2014. január 28., kedd

Aquinói Szent Tamás



„Ezzel az akarattal szenteltek meg minket Krisztus Jézus testének egyszer történt feláldozása által”

Világszerte, most is sokan vannak,akik az Ószövetség tanításában látják a világot megváltó eligazodást, és az ószövetségi áldozatokba helyezik a bűneiktől való megszabadulás reményét. Dávid király, aki Isten titkaiban járatos próféta is volt, tehetséges költő, s e két hivatást egyesítve tudott istendicséretben és bűnbánatban elérni csodálatos magasságokat és mélységeket, amire mi, művelt XXI.századi gondolkodók csak rábámulni tudunk. Hetven éve mondom a római katolikus Egyház napi zsolozsmáját. Ha nem is az ismerkedő évtől,
de nagyon korán rácsodálkoztam a negyvenedik zsoltárra:„Áldozatot
és ajándékot nem akartál, de testet alkottál nekem; az égő és engesztelő áldozatok nem tetszettek neked. Akkor azt mondtam: Íme, eljövök! A könyvtekercsben meg van írva rólam, hogy megteszem, Istenem, a te akaratodat”. (Zsid 10,5-7) a zsoltár ezer évvel korábban íródott, mint a már keresztény levélíró idézi az első keresztény évszázadban. Az eredeti szöveg így olvasható:
„Vágóáldozatot és ételáldozatot nem kívántál, hanem készségessé tetted fülemet. Égő- s bűnért való áldozatot nem követeltél, ezért így szóltam: Íme, eljövök! A könyvtekercsben meg van írva rólam, hogy teljesítsem akaratodat. Ezt akarom, én Istenem, törvényed a szívemben van”.(Zsolt 40,7-9) Gondolom, mennyire megbotránkoztak ezen a kijelentésen a Dávid korában élt zsidók. Amikor ő súlyos vétke,Úriás halálba küldése miatt (2Sám 11) szívből bűnbánatot tartott, a Szentírás legközkedveltebb bűnbánati zsoltárát ő így fejezte be: „hiszen nem kedveled a véres áldozatot, ha égő áldozatot hoznék, nem vennéd szívesen. A töredelmes lélek áldozat Istennek, a töredelmes, alázatos szívet Isten, nem veted meg”(Zsolt 51,18-19)
E végszót itt már nem fogadja el valamelyik buzgó zsidó, ezért hozzáfűzi: „Tégy jót, Uram, jóságodban Sionnal, hogy felépüljenek Jeruzsálem falai. Akkor majd kedvedet leled az igaz áldozatban, ajándékokban. Akkor majd fiatal bikákat tesznek oltárodra”(51,20-21) Mi, mindenkori keresztények boldogan valljuk Dávid háromezer, eme Zsidókhoz írt levél remek és igaz hitvallását:„Mivel tehát a törvényben a jövendő javaknak csak az árnyéka van meg,nem a dolgok valóságos formája,ugyanazokkal az áldozatokkal,melyeket évről-évre szünet nélkül bemutatnak, sohasem teheti tökéletessé azokat, akik bemutatják. Nemde felhagytak volna az áldozatok bemutatásával, ha az áldozatok bemutatói egyszer s mindenkorra megtisztultak volna, s nem volna többé bűntudatuk? De éppen ezek az áldozatok emlékeztetik őket minden évben bűneikre. Lehetetlen ugyanis, hogy bikák és bakok vére bűnöket töröljön el.”(Zsid 10,1-4) Vannak, akik Jézust nem fogadják el Messiásnak. Csodálkozni fognak majd, ha másodszor jön el ítélni.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése