Dr. Udvardy György püspök

Dr. Udvardy György püspök
Pécsi Egyházmegye

2014. február 1., szombat

Frigiai Szent Trifon



Frigiai Szent Trifon
Vértanú
222-250
 

Trifon a frigiai Kampszadában született szegény szülőktől. Édesapját egészen fiatalon elvesztette, hogy életben maradhasson eleinte libák őrzésével foglalkozott. Édesanyjával Eukariával élt együtt szerény körülmények között. Még fiatal korában megkapta Istentől a csodatevés és az ördögűzés ajándékát. Környezetében hamar felfigyeltek arra, hogy képes minden állatot meggyógyítani. Egy hagyomány szerint megmentette helységének lakóit a kártékony férgektől, a sáskáktól imáival, amelyek lerágták a fák leveleit és veszélyeztették a kenyérnekvalót is. E tettek sokáig nem maradhattak titokban, így egy alkalommal egy veszett fekete kutya alakjában megjelent neki III. Gordiusz császár leánya, aki démoni képességekkel rendelkezett, és kivalltatta tetteiről és képességeiről, majd eltűnt. Trifont nem rettentette el ez az esemény, sőt annál inkább megsajnálta az embereket és kitárt kezekkel kérte Istent, hogy küldje el angyalát a baj elűzésére. Nem sokkal később meg is érkeztek hozzá Gordiusz császár követei, és azonnal a császári palotába rendelték a fiút, hogy gyógyítsa meg a lányát, akiről úgy vélték, hogy teljesen megtébolyult. A császár tudta, hogy egy Trifon nevű ember képes meggyógyítani a lányát, de sok Trifont kipróbált mire az igazihoz eljutott. Trifon, aki pontosan tudta mit kell tennie, könnyedén kiűzte a gonosz démont a lányból, akit egészségesen adott vissza a császárnak. Gordiusz hálája nem is maradt el, kincsekkel halmozta el a fiút, aki azt a hazafelé vezető úton szét is osztott a szegények között. A császár nem is üldözte a keresztényeket. Trifon csodáinak híre messzire elterjedt. Ezeket látva a pogányok sokan lettek keresztényekké, felvéve a keresztséget. Csakhogy 244-ben Gordiusz meg hal és Décius császár kerül uralomra, akinek keresztény üldözése alatt kelet kormányzójának Aquilinnek jelentették, hogy Trifon keresztény és téríti a pogányokat. A kormányzó maga elé hozatta kihallgatásra. Mivel sem hízelgéssel, sem fenyegetéssel nem tudta eltéríteni a keresztény hittől, megparancsolta, hogy kínozzák meg. Fára függesztették, verték, sütögették, szaggatták, lábaiba szeget vertek és úgy hurcolták a városokon át a nagy hidegben. A szent vértanú hősiesen tűrte el a kínzásokat. Végül fejvesztésre ítélték. Mielőtt azonban a hóhér levágta volna fejét, Trifon kelet felé fordult, a Szentföld irányába, ahol, Jézus Krisztus is szenvedett és kínhalált halt, imádság közben kérte az Urat, hogy visszaadhassa lelkét Istennek, mielőtt a kard lesújtana rá. Nikaiában, 250-ben halt vértanúhalált. Azóta is nagyon sokan kérik közbenjárását főként kertészek, gyümölcstermesztők, hogy védje meg ültetvényeiket a rontásoktól.
Háromszáz évvel később, a Justinianus császár kápolnát építetett a fiatal vértanú tiszteletére, később utódja, Justin császár, pedig külön egy nagy kolostort szentelt az ő szent emlékezetére. Oroszországban Trifont a madarak mennyei patrónusának tekintik. Ez abból ered, hogy a legenda szerint egy nap Retteget Iván cár solymásza hanyagul zárta el a cár sólymát és az megszökött. A solymász ijedtében, hogy a retteget cár súlyosan megbünteti, ezért imádkozni kezdett Trifonhoz. Az ima után megjelent számára a szent és látómásban megmutatta neki a helyett, ahová a sólyom repült. A solymász meg is találta a madarat, így a büntetése is elmaradt. Hálából építetett egy templomot Moszkvában a szentnek, és itt ma is úgy ábrázolják ikonokon a szentet, mint, aki sólymot tart a kezében.


Imádság:

"Oh, Uram, te vagy az istenek Istene és a királyok Királya, a Legszentebb minden Szentek között, hálát adok neked, hogy te, engem, gyarló szolgádat méltónak találtál figyelmedre, hogy tekintetedet méltatlan szolgádra vetetted. Most, azért imádkozom hozzád, hogy ne enged, hogy a szolgád fejét elválasszák testétől, és a túlvilágon a nélkül kelljen élnie. Inkább add meg a jó halál kegyelmét, hogy a szent angyalok vezessenek engem, az engem megillető helyre, hogy megígért országod örököse lehessek. Vedd a lelkemet, és halld meg az imáját annak, aki az életét a te emlékezetednek szentelte. Tekints most tehát le rám Uram, és jutalmazd meg szolgádat igazságod szerint. A mi Urunk, Jézus Krisztus által, aki veled él, és uralkodik mindörökkön-örökké. Ámen. "


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése