Dr. Udvardy György püspök

Dr. Udvardy György püspök
Pécsi Egyházmegye

2014. február 28., péntek

Francisco de Osuna: 14. Mindig szeretettel, sohase haraggal fenyítsd lelkedet.



Francisco de Osuna

Harmadik Lelki Ábécéskönyv szemelvények

válogatta és fordította: Várnai Jakab OFM


14. Mindig szeretettel, sohase haraggal fenyítsd lelkedet.

Por amor y sin enojo corrige siempre tu ánima.

A képzelet szárnyalásai ellen

Az összeszedettséget gyakorló emberek úgy vannak a lelkükkel, mint a vadász a madárral, amelyet elevenen befog és kalitkába tesz. Amíg a madár szabad volt, nyugodtan gubbasztott fönt a fán, de amint kalitkába teszik, egy perc nyugta sincs, hanem ide-oda ugrál, és miközben ki akar szabadulni, beveri a fejét. Ha sikerül kitörnie, olyan magasra repül, hogy a vadász egészen lemond arról, hogy valaha is újból kalitkába zárja. Szinte ugyanígy, amikor az áhítatos ember be akarja tenni a lelkét az összeszedettség kalitkájába, nyugtalanabbnak érzi, mint azelőtt, és úgy látja, hogy elveszíti addigi nyugalmát, elszórakozik, és azon veszi észre magát, hogy kevesebb a békéje, mint mielőtt a gyakorlást elkezdte. A képzelet szárnyalásai olykor annyira vadul csaponganak, hogy már szinte lemond arról, hogy valaha képes legyen az összeszedettség gyakorlására. Némelyeket annyira meggyötör a képzeletük, hogy ennek kiküszöbölésén igyekezve túl görcsösen akarják kiszorítani ezeket a képeket, megfájdul a fejük, elgyöngülnek és más bajuk lesz. Haraggal akarják kijavítani azt, amit csak szerető türelemmel lehet, ahogy a betűnk is mondja: "Mindig szeretettel, sohase haraggal fenyítsd lelkedet"
(I. fejezet)

A kalitkába zárt madár képéhez visszatérve: egyértelmű, hogy sokkal hatásosabban meg lehet szelídíteni szeretettel, mint szigorúsággal. Jobban meg tudod nyugtatni, ha becézed és simogatod szárnyait, mint hogy ha megütöd vagy megijeszted. Ezért amikor úgy érzed, hogy lelked elkalandozott különféle zavaros gondolatok sodrában, ne ijeszd, meg és ne okozz neki még nagyobb fájdalmat, hanem szeretettel korhold, egyszerű, szívhez szóló szavakkal. Ha érzed, hogy elkalandoztál, így szólongasd: "Hová repültél, lelkem? Mi egyebet hoztál magaddal, mint hanyagságot? Hát nem tudod, hogy az Úr azokat látogatja meg, akik otthon vannak, és otthagyja azokat, akik szívüktől távol járnak? Ne legyél csavargó, hiszen ha a Legfölségesebb mátkája akarsz lenni, akkor lakat alatt kell lenned, tisztaságod jeléül."Ilyen szavakkal szólongasd a lelkedet, kedvesen, mint egy diákot. Feledve a múlt elszórakozásokat, elejét veheted a jövőbelieknek, ha elveszel mindent, ami ilyet okozhatna, és mindezt a lehető legnagyobb szeretettel, mert semmi sem bátorít másokat annyira, hogy megtegyék, amit kérünk tőlük, mint ha szeretjük őket. Ezt a gyakorlatot nem erővel, hanem ügyességgel vihetjük csak véghez. Semmi nem ügyesebb a szeretetnél, amelynek hasonlatosnak kell lennie ahhoz az ostorhoz, amivel egy pörgettyűt pörgetünk, és nem hagyjuk eldőlni. A lélek ugyanis egy pörgettyű, természete folytán hajlamos, hogy eldőljön. Mindig gyarló: hamar belefárad, hogy szívének belső titkos kamrájában dolgozzon, ott, ahol sosem szunnyad, sosem alszik, aki őre Izraelnek, de ha a szeretetet ostorával fegyelmezzük, akkor megújítja erőfeszítéseit. Jól jegyezd meg, hogy minden lelki gyakorlat alapvető feltétele a kitartás. Nem jó kifogás, hogy keveset haladsz előre a lelki tapasztalatban, mert minden áhítatgyakorlat, még a legelemibb is, hasznunkra van, ha folyamatosan végezzük. Ezért számodra az a legjobb gyakorlat, amit a legkitartóbban gyakorolsz. Ha belegondolsz, rájössz, hogy a legtöbb emberben növekszik az áhítat a gyakorlat végzése során, és én ezért szúrom be mindegyik ábécéskönyv első betű-aforizmájába a "mindig" szót vagy valami hasonlót. (II. fejezet)

Mit jelent "szüntelenül imádkozni"?

Hogy belásd, milyen gyakran int minket az Írás a szüntelenül való imádkozásra, hallgasd meg, mit mond a bölcs: "Ne tartson vissza semmi a szüntelen imádságtól, és holtodig ne szégyelld igaz voltodat." A szent Tóbiás pedig arra tanítja fiát, hogy Istent forgassa szüntelenül elméjében, Dávid pedig mindig maga elé képzelte az Urat. A bölcs továbbá azt mondja: "Aki megtartja a törvényt, megsokszorozza az imát" Az Úr pedig azt mondja: "Szüntelen kell imádkozni, és nem szabad belefáradni". Az apostol a tesszalonikaiaknak: "Legyetek derűsek. Imádkozzatok szüntelenül. Adjatok hálát mindenért. A második levélben pedig: "állandóan imádkozom értetek, hogy Istenünk méltóvá tegyen benneteket a meghívásra". Timóteusnak ezt írja: "Azt kívánom, hogy a férfiak mindenütt tiszta lélekkel emeljék imára kezüket"Az Úr ezt mondja az apostoloknak és általuk mindenkinek: "Virrasszatok hát és imádkozzatok szüntelenül, hogy megmeneküljetek attól, ami majd bekövetkezik és megállhassatok az Emberfiának színe előtt" . Az apostol pedig a kolosszeieknek: "Hálát adunk Istennek, Urunk, Jézus Krisztus Atyjának, valahányszor értetek imádkozunk" Saját példájával az Úr maga is el szokott menni barátai mellől, hogy az éjszakát imádságban töltse. Az apostolokról azt is mondják, hogy az Úr mennybemenetele után kitartottak az imádságban a Miasszonyunkkal együtt, Szent Péterről pedig azt, hogy amikor bebörtönözték, az egyház szüntelenül imádkozott érte. Szent Pál azt írja a rómaiaknak, hogy legyenek buzgóbbak, vagyis kitartóbbak az imában, és filippieknek pedig ezt: "Ne aggódjatok semmi miatt, hanem minden imádságotokban és könyörgésetekben terjesszétek kéréseteket az Úr elé, hálaadástokkal együtt" Az özvegyeknek pedig azt mondja az apostol, hogy éjjel-nappal imádkozzanak. A házasokat Szent Péter kéri, hogy jól bánjanak egymással és tiszteljék egymást, hogy az imádságnak ne legyen bennük akadálya. Szent Jakab írja: "Igen hathatós az igaz ember szüntelen könyörgése" Szent Pál az efezusiaknak: "Minden alkalommal imádkozzatok a Lélekben”. Szerinte az istenszeretők könyörögnek bűneik bocsánatáért, és imádságuk meghallgatásra talál. Ezekben és számtalan más helyen is, amelyek most hirtelen nem jutnak az eszembe, a Szentírás arra int minket, hogy szüntelenül imádkozzunk, tartsunk ki az Úr imádásában, aki gyakran késlelteti kegyeit, hogy imáinkat megsokszorozzuk és azok még érdemszerzőbbek legyenek az ő szent Fölsége előtt.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése