Dr. Udvardy György püspök

Dr. Udvardy György püspök
Pécsi Egyházmegye

2017. február 9., csütörtök

Évközi 5. hét csütörtök



Évközi 5. hét csütörtök


Nem tudnánk az eredeti isteni terv szerint elképzelni, mit jelent a férfinak elhagynia apját és anyját, s feleségéhez ragaszkodnia, ha nem láttuk volna az Emberfiát, a második isteni személyt, aki elhagyta Atyját és a Szentlelket értünk, hogy – emberi természetünkkel egyesülve – egy test legyen velünk. Minden igazi szerelemben, házassági ígéretben ez az eredeti krisztusi ragaszkodás fogalmazódik meg. De a pap is emiatt hagyja el apját és anyját, hogy Krisztusban az Egyházzal és minden megváltott lélekkel lépjen jegyességre.

Azonban a teremtéskor Isten által az emberi természetbe írt ragaszkodás és harmónia a bűn miatt eltorzult és megromlott bennünk: a férfi uralkodik az asszony fölött, az meg fellázadva az elnyomás ellen téves úton keresi kibontakozási lehetőségét, férfijogokat és -szerepeket követelve magának. Jézus a mai Evangéliumban mintha azonosulna ezzel az eltorzult, a férfi felsőbbrendűségét valló képlettel, valójában azonban csak próbának veti alá a pogány asszonyt. Mivel pedig az asszony – eredeti hivatásához hűen – gyermekéért könyörög, mintegy legyőzi Jézust álcázott szerepében, és megérinti az igazi Jézus szívét, aki azért jött a földre, hogy az embernek élete legyen, éspedig bőségben.

Urunk Jézus, a Te irántunk érzett mérhetetlen szerelmed átjárta emberségedet megtestesülésed pillanatától kezdve a kereszthalálon át a feltámadásig és a mennybemenetelig, s hozzánk való ragaszkodásod nem szűnt meg feltámadásod után sem, mert a mennyben is megvallasz minket Atyád és angyalai előtt. Küldd el nekünk Szentlelkedet, hogy mi, férfiak és nők ezzel a tiszta, mindenekfölött a másik üdvösségét kívánó szeretettel ragaszkodjunk egymáshoz. Segíts, hogy együtt mind jobban kirajzoljuk az isteni képmást, melyet a Teremtő akarata szerint hordozunk, míg be nem lépünk a végső beteljesedés világába, ahol már nincs zsidó és pogány, férfi és nő, csak Isten van, aki minden mindenben, és élet, amely soha el nem múlik.
 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése