Dr. Udvardy György püspök

Dr. Udvardy György püspök
Pécsi Egyházmegye

2017. február 5., vasárnap

Hogyan lehetek só.



Boldog ember, aki az igazak útján jár. Boldog ember, aki Istenben keresi a boldogságot. Aki rátalált az Istennel való kapcsolat ízére, az az emberi élet ízét-zamatát képviseli, viszi a világba.
Az első keresztény évtizedekben-évszázadokban azt látjuk, hogy névtelen apostolok sokasága megy és beszél Jézusról, hogy az üldözések dacára sokan csatlakoznak az Egyházhoz, mert látják életüket.
Hogyan lehetek só és világosság?
Radnóti Miklós, miután megszerezte a szegedi egyetemen a diplomát, odament a magyar professzorához, hogy keresztelje meg őt. Mire a piarista szerzetes azt válaszolta, hogy hogyan, hiszen erről nem is volt szó. Mire a költő: éppen azért.
Úgy világítson a ti világosságotok, hogy lássák jótetteiteket, és dicsőítsék mennyei Atyátokat!  Úgy legyek világosság, hogy Isten dicsősége származzon belőle.
Vajon hány embernek beszéltem már Jézusról? Hányan hallottak rajtam keresztül az Isten szeretetéről? Kevés az, hogy a magam Isten kapcsolatát erősítem. Ebből az Isten-kapcsolatból missziós erő, missziós lendület kell fakadjon.
Nagyböjt időszaka közeleg. Nagyböjt alkalom arra, hogy újra átéljük keresztségünk titkát, megerősödjünk Isten-gyermeki voltunkban, és egyre jobban tanúságtevő életet éljünk.
Mit tehetek? Meglátogatni egy idős embert ... megszólítani valakit a szomszédságból … meglátogatni egy családtagot, akit rég láttam … rámosolyogni valakire … megköszönni a boltban a kiszolgáló kedvességét …
Nem egetverő nagy dolgokat kell tennünk, hanem apóságnak tűnő gesztusokat. És ha a másik nem reagál azonnal, akkor sem adom fel, hanem továbbra is tükrözöm felé Isten szeretetét. A hatás lassú, mint a búvópatak, és nem sejtjük, mikor tör felszínre.
Váljunk sóvá, tegyük ízesebbé környezetünket. Világítsunk Krisztus világosságával, hogy az önzés és a gyűlölet sötétjét a szeretet meleg fénye válthassa fel a világban.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése