Dr. Udvardy György püspök

Dr. Udvardy György püspök
Pécsi Egyházmegye

2014. május 24., szombat

Apostolok királynéja, könyörögj érettünk!



Apostolok királynéja, könyörögj érettünk!

Jézus Egyházát apostolaira hagyta. Ők őrizték és adták tovább Jézus evangéliumát. Ők közvetítették kereszthalálával szerzett kegyelmeit. Jézus halála előtt egyikükre, János apostolra bízta Édesanyját. Szűzanyánk hosszabb ideig velük élt még. Ahogyan együtt imádkozott velük az utolsóvacsora termében, amikor várták a megígért Szentlelket, úgy imádkozott értük és missziós munkájuk sikeréért a későbbiekben földön és mennybevitten.Most is vigyázza Fia közösségét, „az egy, szent, katolikus és apostoli anyaszentegyházat” (Nicea-Konstantinápoly-i hitvallás). Valóban az apostolok királynéja.

Vértanúk királynéja, könyörögj érettünk!

Azokat a keresztényeket nevezzük vértanúknak, akik nem csak szóval, de vérük ontásával is megvallották krisztusi hitüket. A katolikus Anyaszentegyháznak megszámlálhatatlan ilyen tanúságtevője van. Egy részüket név szerint is ismerjük. Napjainkban is állandóan gyarapszik a számuk, hiszen a pogányok között térítők közül évente átlag húsz-húszonöt új áldozata van az üldözéseknek. Mária egyrészt együtt szenvedett lélekben Szent Fiával, együtt élés érez minden szenvedő kereszténnyel: igazán nevezhetjük vértanúk királynéjának. Könyörgésére pedig nagyon számítunk, mert krisztusi kegyelem nélkül nem lehetünk hűséges tanúk.

♣♣ ♣♣ ♣♣

Bűnösök menedéke, könyörögj érettünk!

Mózes halála előtt három menedékvárost jelölt ki, hogy a honfoglalás után ezek egyikében menedéket találjon az a zsidó ember, aki nem készakarva ölte meg felebarátját. (vö. MTörv 4,41-43) Ez a menedékjog korábban csak az áldozati oltár szarvát érintőknek járt. Az új rendelkezés nagyobb kedvezményt jelentett, hiszen az ország három helyén elérhető volt a menedékjog, és nemcsak az oltár érintése közben volt érvényes, hanem a három város egész területén. Az Újszövetség ennél milliószor előnyösebb helyzetet kínál a bűnösöknek, minden bűnösnek, nemcsak az akaratlan gyilkosoknak. A Szűzanya bárhol és bármikor elérhető az imádság révén, kérhetjük általa Isten irgalmát. Ő a Könyörgő Mindenhatóság. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése